Inżynieralia

PROGRAM - 11.10.2023

8:30–9:00   Rejestracja grup

9:00–9:25   Przywitanie, prezentacja kierunków:

  • Analityka chemiczna i spożywcza
  • Inżynieria farmaceutyczna
  • Technologia chemiczna
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

9:45–12:00 Warsztaty i laboratoria pokazowe

Laboratorium:

  1. Kolorowa chemia – reakcje przebiegające ze zmianą barwy – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
  2. Z wizytą w pracowni dietetycznej – antropometryczna ocena stanu odżywienia
    – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
  3. Dla chemika i nie tylko podstawowe reakcje chemiczne – Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej
  4. Co jest zdrowsze: olej czy oliwa? – Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska
  5. Oznaczanie twardości wody – Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska 

Klasa podzielona na dwie podgrupy– każda będzie realizowała 2 tematy (wymiennie)

6. Organiczny wydział śledczy – Zakład Chemii Organicznej

7. Chemia barwna – Zakład Technologii Chemicznej i Fizykochemii Materiałów

8. Szyfry – te mniej i bardziej znane – Instytut Matematyki i Fizyki

Warsztaty:

  1. Czy próżnia jest nam do życia potrzebna? – Instytut Matematyki i Fizyki
  2. Chemoinformatyka (wykorzystanie informatyki w chemii) – Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej
  3. Polimery hit czy kit? Kilka słów o właściwościach tworzyw polimerowych – Zakład Technologii Polimerów i Powłok Ochronnych
  4. Co „gryzie” metale? Kilka słów o korozji  metali – Zakład Technologii Polimerów
    i Powłok Ochronnych
  5. Elektryczność wokół nas – Instytut Matematyki i Fizyki
  6. Sorbenty alginianowe produkcja i zastosowanie – Zakład Inżynierii Chemicznej i Bioprocesowej
  7. Sama chemia, czyli o dodatkach do żywności – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

9:45­–12:00 Porozmawiaj z przyszłym pracodawcą– Strefa przemysłu z przedstawicielami firm z regionu kujawsko – pomorskiego

10:00–12:00 Spotkanie władz wydziału z gronem pedagogicznym i przedstawicielami firm

12:00–14:00 Wspólne grillowanie

 

SPONSORZY I PARTNERZY WYDARZENIA