Inżynieralia
PROGRAM - 11.10.2023
8:30–9:00 Rejestracja grup
9:00–9:25 Przywitanie, prezentacja kierunków:
- Analityka chemiczna i spożywcza
- Inżynieria farmaceutyczna
- Technologia chemiczna
- Technologia żywności i żywienie człowieka
9:45–12:00 Warsztaty i laboratoria pokazowe
Laboratorium:
- Kolorowa chemia – reakcje przebiegające ze zmianą barwy – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
- Z wizytą w pracowni dietetycznej – antropometryczna ocena stanu odżywienia
– Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego - Dla chemika i nie tylko podstawowe reakcje chemiczne – Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej
- Co jest zdrowsze: olej czy oliwa? – Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska
- Oznaczanie twardości wody – Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska
Klasa podzielona na dwie podgrupy– każda będzie realizowała 2 tematy (wymiennie)
6. Organiczny wydział śledczy – Zakład Chemii Organicznej
7. Chemia barwna – Zakład Technologii Chemicznej i Fizykochemii Materiałów
8. Szyfry – te mniej i bardziej znane – Instytut Matematyki i Fizyki
Warsztaty:
- Czy próżnia jest nam do życia potrzebna? – Instytut Matematyki i Fizyki
- Chemoinformatyka (wykorzystanie informatyki w chemii) – Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej
- Polimery hit czy kit? Kilka słów o właściwościach tworzyw polimerowych – Zakład Technologii Polimerów i Powłok Ochronnych
- Co „gryzie” metale? Kilka słów o korozji metali – Zakład Technologii Polimerów
i Powłok Ochronnych - Elektryczność wokół nas – Instytut Matematyki i Fizyki
- Sorbenty alginianowe produkcja i zastosowanie – Zakład Inżynierii Chemicznej i Bioprocesowej
- Sama chemia, czyli o dodatkach do żywności – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
9:45–12:00 Porozmawiaj z przyszłym pracodawcą– Strefa przemysłu z przedstawicielami firm z regionu kujawsko – pomorskiego
10:00–12:00 Spotkanie władz wydziału z gronem pedagogicznym i przedstawicielami firm
12:00–14:00 Wspólne grillowanie
SPONSORZY I PARTNERZY WYDARZENIA