Projekt Żywność na okrągło

Projekt pt. „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni" to kontynuacja działań popularyzacyjnych pracowników Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej PBŚ. Działanie dofinansowane przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II – Popularyzacja Nauki promuje zrównoważone podejście do przetwórstwa żywności, naukę i pracę naukowców w dyscyplinie ważnej dla gospodarki regionu kujawsko-pomorskiego. Naukowcy z Politechniki Bydgoskiej odwiedzając uczniów w szkołach średnich będą opowiadać o gotowaniu i przetwarzaniu żywności zgodnie z założeniami Zero Waste i Sustainability. Projekt zakłada popularyzację tego podejścia, nie tylko w formie teoretycznej, ale również praktycznej. Jego celem jest zachęcenie uczniów szkół średnich do zainteresowania oraz zaangażowania się w panujące trendy związane z racjonalną gospodarką żywnością, w szczególności gotowaniem zero odpadowym i w ramach tego wykorzystywaniem istniejących i tworzeniem własnych przepisów kulinarnych.

 

„Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni" to 3 etapy:

Etap I 01.2025-06.2025: Wykłady naukowców Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej PBŚ pt. "Zero Waste i Sustainability - tylko modne słowa czy rewolucja w kuchni?"

 

Etap II 07.2025-01.2026: Warsztaty "Zero Waste w i od kuchni" dotyczące praktycznego zastosowania Zero Waste w kuchni i przemyśle spożywczym

 

Etap III 02.2026-03.2026: "Gotowanie bez resztek - podsumowanie", czyli uroczysta gala kończąca projekt, podczas której zostaną zaprezentowane pomysły kulinarne Uczestników projektu