Projekt dla Koła naukowego CIBUS
01 kwietnia 2025

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznało dofinansowanie dla projektu pn. 

Młóto browarnicze jako surowiec do produkcji innowacyjnej żywności: napoju roślinnego oraz produktów fermentowanych
przygotowanego przez 

Pana mgr. inż. Błażeja Błaszaka


Głównym celem projektu jest przeprowadzenie przez studentów Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS pod opieką mgr. inż. Błażeja Błaszaka badań stanowiących prace badawcze eksperymentalne, podejmowane w celu zdobywania nowej wiedzy dotyczącej możliwości zagospodarowania młóta browarniczego do produkcji innowacyjnego napoju roślinnego oraz innowacyjnych roślinnych produktów fermentowanych, a także określenia właściwości fizykochemicznych i składu uzyskanych produktów.
Rozwiązania uzyskane w projekcie pomogą rozwiązać problemy z zagospodarowaniem produktów ubocznych i odpadów przemysłu rolno-spożywczego nie tylko na poziomie regionu i kraju, ale również globalnie.

Kwota dofinansowania wynosi: 44 421,00 zł.

Serdecznie gratulujemy!