W minionym czasie gościliśmy szkoły średnie z Bydgoszczy i Grudziądza, z którymi podpisaliśmy porozumienie o współpracy.
Uczniowie z Liceum Ogólnokształcącego im. Janusza Korczaka w Więcborku wykonywali ćwiczenia laboratoryjne w dwóch Zakładach. W Zakładzie Analityki Żywności i ochrony Środowiska oznaczali składniki wód mineralnych oraz poznali metody zafałszowania produktów spożywczych pod okiem mgr inż. Katarzyny Belki i mgr inż. Karoliny Lelewer. W Zakładzie Chemii Ogólnej i Nieorganicznej oznaczali kwasy i zasady z pomocą dr inż. Katarzyny Jurek, dr inż. Katarzyny Witt, dr inż. Justyny Czajki, mgr inż. Darii Bożejewicz i mgr inż. Agnieszki Łukaszewicz.
Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy wzięli udział w wykładach o podstawowej przemianie materii (wykład prowadziła dr hab. inż. Anna Długosz, prof. PBŚ) i wartości kalorycznej produktów (dr inż. Joanna Szulc). Były też ćwiczenia praktyczne w laboratorium. Uczniowie odwiedzili Pracownię Antropometryczną, w której pod okiem mgr inż. Małgorzaty Bąk i mgr. inż. Błażeja Błaszaka badali i analizowali skład swojego ciała.