Inżynieralia

Inżynieralia Politechniki Bydgoskiej na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej

11 października 2022, ul. Seminaryjna 3 85-326 Bydgoszcz

 

Przez cały dzień będziesz poznawał kierunki, które możesz u nas studiować. Dowiesz się, na czym polegają studia inżynierskie, kim jest inżynier i jak ważną rolę pełni dla świata. 

A wszystko to pokażemy z różnych perspektyw.
Wypowiedzą się zarówno wykładowcy, jak i absolwenci, a także ich pracodawcy.

Harmonogram

8:30-9:00        Rejestracja grup

9:00-9:45        Przywitanie, prezentacja kierunków:

  • Analityka chemiczna i spożywcza
  • Inżynieria farmaceutyczna
  • Technologia chemiczna
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

10:00-12:00    Warsztaty i laboratoria pokazowe

 

Laboratoria:

1. Kolorowa chemia-reakcje przebiegające ze zmianą barwy – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

2. Z wizytą w pracowni dietetycznej - antropometryczna ocena stanu odżywienia Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

3. Dla chemika i nie tylko podstawowe reakcje chemiczne Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej

4. Co jest zdrowsze: olej czy oliwa?  – Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska

Oznaczanie twardości wody - Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska

Klasa podzielona na dwie podgrupy- każda będzie realizowała 2 tematy (wymiennie)

5. Organiczny wydział śledczy – Zakład Chemii Organicznej

6. Rola światła w chemii Zakład Technologii Chemicznej i Fizykochemii Materiałów- Klasa podzielona na cztery grupy- każda grupa realizuje jeden temat:

1) Zastosowanie polimeryzacji fotoinicjowanej w dentystyce.

2) Fotodegradacja barwnika HM-118.

3) Fotochemiczne wybielanie błękitu metylenowego.

4) Fotometria płomieniowa. Oznaczanie zawartości sodu i potasu w wodzie metodą krzywej wzorcowej.

 

Warsztaty:

1. Sama chemia, czyli o dodatkach do żywności – Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

2. Chemoinformatyka (wykorzystanie informatyki w chemii) – Zakład Chemii Ogólnej i Nieorganicznej

3. Polimery hit czy kit? Kilka słów o właściwościach tworzyw polimerowych – Zakład Technologii Polimerów i Powłok Ochronnych

4. Co „gryzie” metale? Kilka słów o korozji  metali – Zakład Technologii Polimerów i Powłok Ochronnych

5. Elektryczność wokół nas – Instytut Matematyki i Fizyki

6. Sorbenty alginianowe produkcja i zastosowanie – Zakład Inżynierii Chemicznej i Bioprocesowej.

 

Strefa przemysłu

10:00-12:00    Spotkanie władz wydziału z gronem pedagogicznym.

12:00-14:00    Wspólne grillowanie, degustacja produktów Frosty

13:00-14:00    Pokaz kuchni molekularnej

Do zobaczenia!