user img
mgr inż. Błażej Błaszak
Jednostka
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Komórka
Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
Stanowisko
Asystent
Budynek
BUDYNEK A Główny
Pokój
322 / III PIĘTRO (poddasze)
Dyscypliny
Technologia żywności i żywienia
Opis sylwetki

Studia magisterskie ukończył na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy (obecne PBŚ). Nauczyciel akademicki zatrudniony na stanowisku asystenta badawczo-dydaktycznego. Były członek i obecny opiekun merytoryczny prac badawczych Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS WTiICh PBŚ. Aktywny członek Zespołu ds. Promocji Wydziału i Sekretarz Rady Programowej kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka.

Autor/współautor publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Autor/współautor przedmiotów z obszaru technologii żywności dla studentów PBŚ.

Obszary badawcze
  • właściwości i zastosowanie hydrokoloidów w technologii żywności,
  • tekstura i reologia produktów spożywczych,
  • składniki bioaktywne w żywności,
  • kształtowanie nowych produktów spożywczych.
Dokonania naukowe

Realizator grantu przedwdrożeniowego w ramach projektu Inkubator Innowacyjności 4.0: Eko nGM soja na cele spożywcze.

Publikacje

Cierach Marek, Gozdecka Grażyna, Błaszak Błażej, Bąk Małgorzata, Chełminiak Beata, 2021: Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego oferowanej na rynkach lokalnych. PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY, 75(7), 28-31.

Gozdecka Grażyna, Błaszak Błażej, Cierach Marek, 2021: Content of nitrates and nitrites in unprocessed, raw beef. Czech Journal o             f Food Sciences, 39(2), 95-99.

Błaszak Błażej, Majewska Karolina, Szulc Joanna, Gozdecka Grażyna, 2019: Wpływ sposobu przygotowania białej herbaty na zawartość związków aktywnych. Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. „Nauka niejedno ma imię...”, Tom VII, 7-13.

Błaszak Błażej, Gozdecka Grażyna, Shyichuk Alexander, 2018: Carrageenan as a functional additive in the production of cheese and cheese-like products. Acta Scientiarum Polonorum – Technologia Alimentaria, 17(2), 107-116.

Błaszak Błażej, Feldheim Joanna, Hodyl Joanna, Szulc Joanna, 2018: Wpływ sposobu przygotowywania czarnej herbaty na zawartość wybranych składników aktywnych. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 1(25), 5-9.

Hodyl Joanna, Błaszak Błażej, Majewska Karolina, Szulc Joanna, Gozdecka Grażyna, 2017: Wpływ sposobu przygotowania herbaty na zawartość substancji aktywnych. Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, „Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju”, Tom IX, 256-264.

Błaszak Błażej, Hodyl Joanna, Majewska Karolina, Szulc Joanna, 2017: Wpływ sposobu przygotowywania zielonej herbaty na zawartość składników aktywnych. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 1(21), 9-12.