user img
dr inż. Joanna Szulc
Jednostka
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Komórka
Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
Stanowisko
Adiunkt
Budynek
BUDYNEK A Główny
Pokój
322 / III PIĘTRO (poddasze)
Dyscypliny
Inżynieria chemiczna, Technologia żywności i żywienia
Opis sylwetki

2018: uzyskanie stopnia doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienie w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu;

2015-2017: współpraca z Grupą Doradczo-Szkoleniową Falco M.Lipkowski, M.Szymański Sp. J. w zakresie prowadzenia szkoleń z wybranych aspektów prawa żywnościowego;

06.2014-11.2014: stażysta w Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o. w Bydgoszczy

2008-2014: studia III stopnia w Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy;

01.2010-12.2010: studia podyplomowe pn. „Podyplomowe Studium Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności” w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu;

2008-2009: studia podyplomowe pn. „Analityka w ochronie środowiska (Chromatografia i techniki pokrewne w różnych wariantach oznaczeń śladowych)” w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu;

2003-2008: studia magisterskie w Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy, uzyskany tytuł: mgr inż., kierunek: technologia chemiczna, specjalność: biotechnologia przemysłowa w Bydgoszczy (prowadzenie zajęć m.in. z zakresu prawa żywnościowego);

Obszary badawcze
  • bezpieczeństwo żywności- metody odkażania nasion i kiełków,
  • opakowania aktywne- wydłużenie okresu trwałości żywności,
  • żywność funkcjonalna – elicytacja,
  • wykorzystanie surowców odpadowych z przemysłu rolno-spożywczego.
Dokonania naukowe

Opracowanie technologii pozyskiwania kiełków metodą butelkową oraz aparatury do jej prowadzenia zakończone udzieleniem patentu pt. „Sposób produkcji kiełków konsumpcyjnych i urządzenie do tego procesu” P. 431026.

Opracowanie metody zwiększenia koncentracji związków bioaktywnych w kiełkach zakończone udzieleniem patentu pt. „Sposób zwiększenia odporności roślin z rodzaju kapustnych na czynniki patogenne” P. 426827.

Opracowanie kompozycji powłoki jadalnej do powlekania owoców suszonych i kandyzowanych, której zadaniem jest stworzenie bariery wokół produktu, która ma na celu ograniczyć przemiany fizykochemiczne oraz biologiczne w powlekanym produkcie, a zwłaszcza zahamować absorpcję wody i klejenie się owoców zakończone zgłoszeniem patentowych nr zgłoszenia P.431314 (wniosek oczekuje na weryfikację merytoryczną przez Urząd Patentowy RP) oraz wdrożenie w Edbol, Fabryce galanterii czekoladowej.

Publikacje

Wybrane publikacje:

Szulc Joanna, Gozdecka Grażyna, Poćwiardowski Wojciech, The application of NIR spectroscopy in moisture determining of vegetable seeds, Czech Journal of Food Sciences, 2020, 38, 2, 131-136

Szulc Joanna, Lewandowski Krzysztof, Skórczewska Katarzyna, Sadkiewicz Józef, Uwalnianie tymolu z plastyfikowanego poli(chlorku winylu), Polimery,  2018, 63, 11-12, 825-829

Szulc Joanna, Czaczyk Katarzyna, Gozdecka Grażyna, Metody otrzymywania kiełków - od upraw domowych do produkcji przemysłowej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 3 (112), 27-40